dag 3 (maandag 20 oktober 2014)

20-10-2014 19:51

Beste lezers en lezeressen,

Voor vandaag stond op het progamma, het bezoeken van een school in New Castle.
Bij het ontbijt werd er een Keltische zegengebed voorgelezen door Pastor Adri;
Moge God
Je goede woorden in de mond leggen,
en moge Hij voor jou spreken,
als je de juiste woorden niet vindt.
Dat honderd goede woorden,
uit jou mond,
meer mogen wegen dan duizend centen uit je zak.
Dat geen woord over je lippen komt,
dat je `s avonds berouwt.

Maar als  je het onverhoopt spreekt,
delg het dan,
met een verzoenende lach.

Het duurde driekwartier om bij de school te komen. We reden langs de kust en door mooie gebieden.
Toen we aankwamen bij de school, werden we begroet door Chris, hij is de godsdienst leraar van de school.
Hij had ons later verwacht dus zijn we koffie gaan drinken in een coffeeshop.
Chris stelde dit voor en bij de jeugd werd het niet zo serieus genomen, een coffeeshop? Daar haal je toch drugs?
In Ierland is een coffeeshop ook echt voor koffie.
Na een heerlijke grote cappuccino, warme choco of een kop thee gingen we terug naar de school.

We werden begeleid naar een lokaal waar duitse les werd gegeven. De kinderen wisten niet van onze komst en waren verrast.
We werden hartelijk ontvangen waarna we al snel de les overnamen, ook een kleine les Nederlands kon er bij ons wel van af. De stampot, de frikandel en spacecake kwamen ter sprake tijdens deze les. Gezellig met z'n alle hoofd, schouders, knie en teen gezongen in het Nederlands en veel gelachen met de klas, deze kinderen waren 14 of 15 jaar oud.

Toen de bel ging liepen we automatisch naar buiten met de rest van de school. Op het voetbal/rugby veld, wat voor de school ligt hebben we gevoetbald tegen de jongeren van de school. Iedereen was nieuwsgierig naar onze afkomst en wat we precies kwamen doen. Al snel mengde wij ons tussen de groepjes en kwamen de leukste gesprekken op gang.
Net op het moment dat onze groep het had op gegeven, 12 jongeren tegenover een hele school was toch niet zo'n succes, ging de bel, iedereen weer naar z'n lokaal en wij gingen naar godsdienstles van Chris, waar weer een andere klas zat.
Hier werden we in groepjes verdeeld en de Ierse jongeren vroegen er op los, Dèstn, Bram, Jelle en Bart waren al snel omringd door meisjes en Annette, Maasje en Julia mengden zich al snel met een aantal leuke jongens, Facebook werd uitgewisseld en al snel ging het niet meer over school maar over eten, gekke woorden in het Nederlands en ga zo maar door. Na deze les werden we uitgenodigd om mee te eten met de lunch. Keuze uit een warm buffet met rijst en vlees, warme broodjes, melk, water, fruit en wat zoets voor erna. 

Om 13.00 vertrokken we weer met de bus, nogmaals kijken of de kerk ( de Saint Patrick Church) nu wel open was, en gelukkig was deze open.
Na even wat rond gekeken te hebben, foto's te hebben gemaakt en het winkeltje te hebben onderzocht was het weer tijd voor een meditatief moment.
Pastor Adri las voor uit de Holy Bible, het verhaal over Marcus 2 (1-12). Hierna werd ons gevraagd welke rol wij in het verhaal hadden. Na veel denkwerk had iedereen zijn/haar plek gevonden en waren we nog even aan het napraten. Ook hebben wij op dit moment Adri bedankt voor zijn gastvrijheid, dat we onze verhalen met hem mogen delen en dat hij het huis opensteldt voor ons.

Na een lange busreis naar huis is iedereen meteen begonnen met huishoudelijke klusjes, er is geveegd en gedweild, de wc zijn schoon gemaakt, de aardappels en wortels zijn geschild en gesneden voor woensdag en de tuin is omgespit en opgeknapt. 

Als avond eten hadden we spagetti met tomantensaus, iedereen heeft heerlijk zitten smullen. Na dubbele complimenten van de begeleiding over ons werk van vanmiddag smaakt je eten toch net wat lekkerder.

Vanavond hebben we een karaoke avond, er zal niet gefilmd worden en geluidsopnamen zullen we u besparen.

Een fijne avond en tot de volgende blog !
Groetjes,

Eva Sterk,
Bram van Berkel,

Maasje van Schaik