Blog

Dag 6 (23 oktober 2014)

23-10-2014 20:13

Beste lezers en lezerressen,

vandaag was voor ons de terugreis aangebroken, het moment wat we allemaal probeerde uit te stellen want iedereen had het zo naar zijn/haar zin.

Gisteravond hadden we speciaal bezoek voor het avond eten, de man van reconciliation, Maleachi Currans, kwam bij ons op bezoek om zijn verhaal te vertellen. Na zijn aangrijpende verhalen kwamen de pannen stampot op tafel en hebben we heerlijk gegeten dankzij Julia, Daniël, Jan en Linda. Ook Jim at mee. Tussendoor was Jim nog even weg om zijn fototoestel te halen en wat lekkers voor in de bus naar het vliegveld wat we helaas vergeten waren.
Na het eten kwam John binnen lopen, John was die dag jarig dus onder luid gezang werd hij ontvangen. John doet al 8 jaar de tuin van het Kinderhouse en we kregen dubbelen complimenten over onze inzet. Ook werd ons meerdere malen verteld dat we zulke leuke kinderen waren en dat we zo'n hechte groep vormde.
Na de groepsfoto met iedereen erbij hebben we een kleine evaluatie gehad in het Engels want John en Jim wilde daar graag bij zijn. Op deze evaluatie hebben we gepraat over het huis, de omgeving, de Ieren en de groep zelf. Iedereen was erg positief.
Na deze evaluatie is iedereen naar boven gegaan om zijn of haar tas in te pakken en de kamer op te ruimen. Toen iedereen uiteindelijk klaar was om te slapen werd het pas echt duidelijk dat "onze laatste uurtjes" in het huis aangebroken waren, het naar bed gaan werd steeds meer uitgesteld, nog een paar keer keihard de muziek aan en nog even lachen met z'n alle.

De volgende ochtend was het erg vroeg, half 6 werd iedereen gewekt, de pjama's en tandeborstels werden ingepakt, de bedden werden afgehaald en de kamer werd voor de laatste keer schoongemaakt en gecontroleerd. Bij het ontbijt was het erg rustig, het is dus duidelijk dat pubers niet graag vroeg opstaan. Na nog een extra boterham gesmeerd te hebben voor onderweg vertrokken we naar het vliegveld.
De vlucht verliep vlekkenloos en we hadden geen vertraging.
Op Schiphol kwamen we de oom van Iris en Jelle nog tegen, hij was rolstoelen aan het verzamelen en iedereen zag een kans om even geduwd te worden.
Alle bagage was al snel gevonden en we gingen op zoek naar de bus van Kassingtours.
Toen we buiten aankwamen zagen we dat we niet een klein busje hadden maar gewoon een grote bus, een echte grote bus. Nadat iedereen was gesetteld en de boxen voor de muziek aanstonden gingen we rijden. Onderweg hadden we nog een laatste gebed;
Laat je hart
in dankbaarheid terugzien
op menig rijke levensdag.
En moge de rijke gaven
doe God je schonk
met de jaren groeien
en anderen met
vreugde vervullen.

Wees ervan verzekerd:
God glimlacht naar jou. 

Eenmaal in Odijk aangekomen stonden de ouders ons al op te wachten. Het einde van onze tocht was nu wel echt aangebroken, na afscheid genomen te hebben van de groep ging iedereen naar huis, terug kijkend op de mooie dagen die we samen hebben geleefd.

Wij willen nogmaals onze sponsors bedanken, wij willen Jan Gademan bedanken die ons overal naar toe heeft gereden, wij willen de Ieren bedanken voor hun gastvrijheid en we willen Pastor Adri bedanken, dat wij in zijn huis mochten verblijven, dat hij ons heeft geholpen en gesteund deze week, voor de mooie woorden bij het ontbijt, avond eten en op meditatieve momenten.
Wij hebben een ontzettend mooie week gehad met onvergetelijke momenten.
Bedankt lezers voor de mooie berichten en bedankt voor het lezen en delen van onze verhalen.

Tot de volgende blog van onze evaluatie!
Maasje van Schaik

Dag 5 (22 oktober 2014)

22-10-2014 17:35

Beste lezers en lezeressen,

Vandaag plaatsen we de blog vroeger dan de afgelopen dagen, iedereen is erg druk met de voorbereidingen voor vanavond en morgen want we krijgen vanavond gasten op bezoek die mee komen eten.
Annette is druk in de weer met een bezem, Rianne en een aantal sterke jongens proberen het biljard te verplaatsen en Julia en Eva staan in de keuken. 

Vanmorgen bij het ontbijt werd er zoals elke morgen een Keltisch zegengebed voorgelezen.
Moge de engel
die de boodschap van vrede
in de wereld bracht,
niet aan je huis voorbij gaan.
Moge het Kind
dat zijn goddelijkheid
verborg achter zijn armoede
in jouw hart woning vinden.

Bedenk altijd
dat God naar ons toekwam
in de gestalte van een kind,
en dat jij bij Hem welkom bent
als je zelf kind durft te zijn.

Na het ontbijt wat vandaag was klaar gezet door de jongens hadden we nog een half uur de tijd om wat voor ons zelf te gaan doen voordat we zouden vertrekken naar Saul.
Onderweg zijn we ook gestopt bij Slieve Patrick, de heuvel waar dit beeld op staat hebben we beklommen. Op de afdaling naar beneden hebben we bij de Lourdesgrot gelunched. Ook hebben wij eenmaal een tientje gedaan van de rozenkrans. Onze lunch bestond uit brood wat iedereen die ochtend zelf had gesmeerd. Maar iedereen moest een sobere lunch maken. Door te delen hebben we het wonder laten gebeuren van de 5 broden en 2 vissen. Wat bleek, er bleef inderdaad over. 

Daarna zijn we doorgereden naar het kerkje in Saul. Hier hebben wij een dienst gehad. Het was een dienst alleen voor ons met Pastor Adri. Na de dienst zijn we naar Down Patrick gegaan waar we een kop warme chocomel kregen van Jan. Na opgewarmt te zijn gingen we weer naar huis. Hier hebben we allemaal wat voor ons zelf gedaan en nu is iedereen druk in de weer met het huishouden.

Morgenavond komt onze een na laatste blog want dan is het onze terugreis dag. Over een aantal weken zullen we een terug kijk avond hebben met de jongeren en dan zal daar ook nog een blog over worden geplaatst.
Tot morgen avond!

Groetjes,
Jelle Balk,
Dèstn Mulder,
Maasje van Schaik

Dag 4 (21 oktober 2014)

21-10-2014 21:21

Beste lezers en lezeressen,

Gisteravond was een erg gezellige avond vol muziek en een live optreden van Daniël.
Iedereen heeft veel gelachen en plezier gehad.

Vannochtend was het weer de standaard routine van wakker worden, opstaan, opmaken/aankleden, naar beneden sjokken en ontbijten.
Vandaag hebben de meiden het ontbijt verzorgd, er waren warme chocobroodjes en echte Goude kaas.
Ook begonnen we weer met een Keltisch zegengebed;
Dat je
de kleine wegwijzers
van deze dag
niet over het hoofd
mag zien:
de morgendauw in het gras
,
de zonneschijn op je deur,
de regendruppels in het bloembed,
het behaaglijk spinnen van een kat,
het herkauwen van de koeien,
de hand van je buurman
die je over het tuinhek groet.
Mag deze dag
door veel kleine dingen
groot worden.

Om half 10 zijn we vertrokken naar Belfast.Onderweg hebben we wat regen gehad, maar in Belfast was het erg zonnig, de wind waaide hard dus het was wel erg fris. Onderweg zijn we in de ghetto wijken van Belfast gestopt om naar de Murals te kijken. Deze muurtekeningen zijn wereld beroemd. Daarna zijn we gestopt bij een herdenkingsplaats, Bobby Sands, voor mensen die zich hebben uitgehongerd voor de oorlog tussen de Britte en de Ieren. Dit is geen geloofsoorlog geweest maar een burger oorlog die begonnen is om stemrecht.
Met de lunch hebben de jongeren plaatsgenomen in het pittoreske MacDonalds. Iedereen is hierna in groepjes door Belfast gaan "shoppen". Bij velen viel de Disney winkel erg in de smaak. Hierna ging ieder zijn eigen weg. Een aantal jongeren zijn naar Victoria Square gegaan en hebben uitzicht gehad over heel Belfast.
Om 15.00 vertrokken we weer richting huis en hebben we even een uurtje voor ons zelf gehad. Hierna stapten we snel de auto en richting het restaurant Cuan, Strangford Bay. Onderweg zijn we nog gestopt bij Castle Ward. Dit is een locatie waar de serie Game of Thrones opgenomen is. Eenmaal aangekomen bij Cuan hebben wij een typisch Iers gerecht gehad, vlees in Guinnes gestoofd, aardappel puree en kool. Als dessert kregen we wat fruit, een taartje van merengue en een soort vla met siroop dit heet officieel, Pavlova. De meningen waren verschillend maar de meesten vonden het erg lekker. Ook hebben wij allemaal iets geschreven in het gastenboek. Peter en zijn personeel hebben ons erg warm ontvangen en ons zo lief behandeld. Hij vertelde verhalen, sprak ons leuk aan en verkondigde dat we allemaal stuk voor stuk mooie mensen waren. Ook hebben we een Iers afscheidswoord geleerd Slane.

Na een gezellig diner weer in de auto richting het huis. Even uitbuiken en thuis even stoom afblazen door even te stampen op keiharde muziek van "onze" jeugd.
Hierna zijn we met de 12 jongeren bij elkaar gaan zitten en hebben we het gehad over het gebed wat op de eerste dag werd voor gelezen. Hier hebben wij 5 spreken over verzonnen die te maken hebben met God en liefde en hoe deze met elkaar in verbinding staan. De spreuken zullen morgen tijdens de mis in de kerk behandeld worden en deze zullen dan gaan fungeren als tegelspreuken.

Fijne avond en tot de volgende blog,
Groetjes,

Daniël Schemkes,
Julia van Berkel,
Maasje van Schaik

dag 3 (maandag 20 oktober 2014)

20-10-2014 19:51

Beste lezers en lezeressen,

Voor vandaag stond op het progamma, het bezoeken van een school in New Castle.
Bij het ontbijt werd er een Keltische zegengebed voorgelezen door Pastor Adri;
Moge God
Je goede woorden in de mond leggen,
en moge Hij voor jou spreken,
als je de juiste woorden niet vindt.
Dat honderd goede woorden,
uit jou mond,
meer mogen wegen dan duizend centen uit je zak.
Dat geen woord over je lippen komt,
dat je `s avonds berouwt.

Maar als  je het onverhoopt spreekt,
delg het dan,
met een verzoenende lach.

Het duurde driekwartier om bij de school te komen. We reden langs de kust en door mooie gebieden.
Toen we aankwamen bij de school, werden we begroet door Chris, hij is de godsdienst leraar van de school.
Hij had ons later verwacht dus zijn we koffie gaan drinken in een coffeeshop.
Chris stelde dit voor en bij de jeugd werd het niet zo serieus genomen, een coffeeshop? Daar haal je toch drugs?
In Ierland is een coffeeshop ook echt voor koffie.
Na een heerlijke grote cappuccino, warme choco of een kop thee gingen we terug naar de school.

We werden begeleid naar een lokaal waar duitse les werd gegeven. De kinderen wisten niet van onze komst en waren verrast.
We werden hartelijk ontvangen waarna we al snel de les overnamen, ook een kleine les Nederlands kon er bij ons wel van af. De stampot, de frikandel en spacecake kwamen ter sprake tijdens deze les. Gezellig met z'n alle hoofd, schouders, knie en teen gezongen in het Nederlands en veel gelachen met de klas, deze kinderen waren 14 of 15 jaar oud.

Toen de bel ging liepen we automatisch naar buiten met de rest van de school. Op het voetbal/rugby veld, wat voor de school ligt hebben we gevoetbald tegen de jongeren van de school. Iedereen was nieuwsgierig naar onze afkomst en wat we precies kwamen doen. Al snel mengde wij ons tussen de groepjes en kwamen de leukste gesprekken op gang.
Net op het moment dat onze groep het had op gegeven, 12 jongeren tegenover een hele school was toch niet zo'n succes, ging de bel, iedereen weer naar z'n lokaal en wij gingen naar godsdienstles van Chris, waar weer een andere klas zat.
Hier werden we in groepjes verdeeld en de Ierse jongeren vroegen er op los, Dèstn, Bram, Jelle en Bart waren al snel omringd door meisjes en Annette, Maasje en Julia mengden zich al snel met een aantal leuke jongens, Facebook werd uitgewisseld en al snel ging het niet meer over school maar over eten, gekke woorden in het Nederlands en ga zo maar door. Na deze les werden we uitgenodigd om mee te eten met de lunch. Keuze uit een warm buffet met rijst en vlees, warme broodjes, melk, water, fruit en wat zoets voor erna. 

Om 13.00 vertrokken we weer met de bus, nogmaals kijken of de kerk ( de Saint Patrick Church) nu wel open was, en gelukkig was deze open.
Na even wat rond gekeken te hebben, foto's te hebben gemaakt en het winkeltje te hebben onderzocht was het weer tijd voor een meditatief moment.
Pastor Adri las voor uit de Holy Bible, het verhaal over Marcus 2 (1-12). Hierna werd ons gevraagd welke rol wij in het verhaal hadden. Na veel denkwerk had iedereen zijn/haar plek gevonden en waren we nog even aan het napraten. Ook hebben wij op dit moment Adri bedankt voor zijn gastvrijheid, dat we onze verhalen met hem mogen delen en dat hij het huis opensteldt voor ons.

Na een lange busreis naar huis is iedereen meteen begonnen met huishoudelijke klusjes, er is geveegd en gedweild, de wc zijn schoon gemaakt, de aardappels en wortels zijn geschild en gesneden voor woensdag en de tuin is omgespit en opgeknapt. 

Als avond eten hadden we spagetti met tomantensaus, iedereen heeft heerlijk zitten smullen. Na dubbele complimenten van de begeleiding over ons werk van vanmiddag smaakt je eten toch net wat lekkerder.

Vanavond hebben we een karaoke avond, er zal niet gefilmd worden en geluidsopnamen zullen we u besparen.

Een fijne avond en tot de volgende blog !
Groetjes,

Eva Sterk,
Bram van Berkel,

Maasje van Schaik

Dag 2 (zondag 19 oktober 2014)

19-10-2014 20:46

Beste lezers en lezeressen,

Onze blog begint bij gisteravond.
Het Kinderhouse stond op z'n kop, de stroom was uitgevallen door de telefoons die iedereen graag wilde opladen, de Ierse stroom had daar dus duidelijk geen zin in (hahaha). Toen we dachten alles gehad te hebben, ging het brand alarm ook nog af terwijl er geen brand was, kortom een korte nacht.
Alles was wel meteen verholpen, buurtbewoners en de kroegbaas van de kroeg die naast Het Kinderhouse zit kwamen ons direct helpen.

Om 8 uur werden wij gewekt en om 9 uur moesten we ontbijten. Bij het ontbijt werd een bijbellezing (1.Johannes) voorgelezen door Pastor Adri.
Beste vrienden,
Laten we elkaar lief hebben, want de liefde komt van God.
Iedereen die lief heeft is een kind van God en kent God,
maar wie niet lief heeft, heeft God niet leren kennen,
want God is liefde.
Hierin heeft God ons zijn liefde duidelijk getoond dat hij zijn enige Zoon de wereld in gestuurd heeft om ons het leven te geven.
De liefde bestaat niet daarin dat wij God lief gehad hebben,
maar dat Hij ons lief heeft en zijn Zoon gestuurd heeft om onze zonden goed te maken.
Beste vrienden,
als God ons zo lief gehad heeft, dan moeten wij ook elkaar lief hebben.
Nooit heeft iemand God gezien,
maar als wij elkaar lief hebben blijft God met ons zelf verbonden;
Zijn liefde wordt in ons volledigd.
Hieraan kunnen wij zien dat we met Hem verbonden zijn,
en Hij met ons:
Dat Hij ons van Zijn geest gegeven heeft.
Verder kunnen wij persoonlijk als ooggetuigen verklaren dat de Vader Zijn Zoon gestuurd heeft als Redder van de wereld;
en als iemand Jezus belijdt als de Zoon van God,
dan blijft God met Hem verbonden, en Hij met God.
Zo hebben we de liefde leren kennen en geloven, die God voor ons heeft.

Na het ontbijt gingen we met de bus naar de vuurtoren waar onder andere Sint Johns Point is.
Het was erg winderig, de zon scheen wel en iedereen had het naar zijn zin. De een klom over de rotsen en de ander ging kijken bij de ruïne. Ook hebben wij hier stil gestaan over de inhoud van het gebed van die ochtend, Adri wilde graag aan het einde van de week een spreuk over het gebed horen in de zin van tegeltjes wijsheid.
Om 11 uur reden wij naar Het Kinderhouse want om half 12 pas er een dienst in de plaatselijke Katholieke kerk waar wij naar toe gingen.
Adri ging voor in deze dienst samen met de plaatselijke Pastor, Peter O'Hare. Aan het eind van de dienst hebben wij hem een sweater aangeboden, hij was hier erg blij mee en verrast door want dit was zijn eerste "hoodie" zoals hij trots zei.
De mensen in de kerk werden aan het eind van de dienst uitgenodigd om bij ons te lunchen. Maasje en Bart hadden soep gemaakt en de rest van de groep had geholpen met het klaar zetten van "het lunch buffet".
Na de lunch speelde een mevrouw uit de buurt die was gekomen voor de lunch een stuk muziek op haar viool voor ons. Iedereen was erg enthousiast.
Toen we alles hadden opgeruimd zijn wij vertrokken naar Struel Wells. 

Struel Wells is een plaats waar alle pelgrims langkomen. Dr. Finbar McCormick heeft ons het nodige verteld over deze bijzondere plek.
Aan het einde van de rondleiding hebben wij hem ook verrast met een trui. Onder luid applaus hebben wij nog gezongen voor zijn verjaardag want hij is volgende week jarig.
Toen hebben we stil gestaan bij momenten in je leven dat er situaties zijn die keihard kunnen zijn maar waar wel weer nieuwe bronnen ontstaan.
Adri las voor uit Exodus, een verhaal over nieuwe bronnen op een onvruchtbare,keiharde bodem, wat betrekking had tot deze plek. Onder anderen Jan Gademan en Julia hebben hun verhaal gedaan over nieuwe bronnen op een moeilijk moment in je leven.
Hierna zijn we naar het graf van Sint Patrick gegaan en hebben we een rondje gelopen om de Sint Patrick Church, want de kerk was gesloten.

Eenmaal thuis aangekomen zijn de jongeren gaan kaarten en om half 7 werd er avond eten gehaald, heerlijk Chinees van de plaatselijke afhaal Chinees in Ardglass.
Vanavond gaan we naar de pub voor een stukje volksmuziek. In Noord-Ierland mag je pas een pub in als je 18+ bent, maar voor ons wordt er vanavond een uitzondering gemaakt.

 

Een fijne avond en tot onze volgende blog!
Groetjes,

Bob Verhoeven,
Iris Balk,
Maasje van Schaik

Dag 1 (zaterdag 18 oktober 2014)

18-10-2014 21:39

Beste lezers en lezeressen

 

Vandaag begon onze dag erg vroeg.
Om 6 uur werden wij opgehaald op het kerkplein in Odijk met het busje van Kassingtours.

De reis verliep vlekkenloos en eigenlijk voor we het wisten zaten we al in het vliegtuig naar Belfast.
Na een klein anderhalf uur vliegen kwamen wij aan in het zonnige Belfast waar er een ander busje op ons stond te wachten.
Alle tassen werden ingeladen, een aantal tassen werden op schoot gehouden want het busje was daadwerkelijk maar voor 17 personen, dat betekend dat natuurlijk niet alle 17 koffers en handbagage daarbij paste.

In het busje begonnen we met een gebed om de dag te starten
_Bede van Sint Patrick,
De Heer is voor u om u de juist weg te wijzen.
De Heer is achter u om u in de armen te sluiten,
om u te beschermen tegen gevaar.
De Heer is onder u om u op te vangen,
wanneer u dreigt te vallen.
De Heer is in u om u te troosten,
wanneer u verdriet hebt.
De Heer omgeeft u als een beschermende muur,
wanneer anderen over u vallen.
De Heer is boven u om u te zegenen.
Zo zegene u God, vandaag, morgen,
en tot in de eeuwen der eeuwen._

Na een stop gemaakt te hebben bij het Sint Patrick centre, waar wij een film hebben gezien over het leven van hem, gingen wij door naar Inch Abbey.
Bij Inch Abbey hebben wij met z'n alle stil gestaan bij het onderwerp Reconciliation (verzoening).

Nadat wij aankwamen bij Het Kinderhouse werden alle koffers met moeite uitgeladen. De kamer indeling was van te voren al bekend dus iedereen ging op speurtocht door het huis en door de grote achtertuin die uitkomt bij de zee. Met de hele groep hebben we meteen uitgewaaid, foto's gemaakt en voelde we ons gelijk thuis.
Na een heerlijk fish and chips diner hebben wij nog een avond wandeling gemaakt langs de kust en door Killough.

Nu gaan wij heerlijk slapen, iedereen is erg moe van het reizen en het vroege opstaan.
Morgen zal u weer een blog zien verschijnen op onze website!

 

Fijne avond en tot de volgende blog!
Groetjes,
Annette Aben,
Bart Kuijper,
Maasje van Schaik

Vertrek

18-10-2014 06:34

Goedemorgen allemaal ! 


 Vanmorgen om 10 over 6 zijn wij vertrokken met de bus van Kassing tours naar schiphol! 

Niet iedereen vond het een geweldig tijdstip maar iedereen was op tijd en we hebben er allemaal zin in! 

Vanavond zal een verslag komen van onze dag! 

Eerste blog

03-09-2014 14:05

Onze nieuwe blog is vandaag van start gegaan. Houdt focus hierop en wij zullen proberen je geïnformeerd te houden.