Dag 4 (21 oktober 2014)

21-10-2014 21:21

Beste lezers en lezeressen,

Gisteravond was een erg gezellige avond vol muziek en een live optreden van Daniël.
Iedereen heeft veel gelachen en plezier gehad.

Vannochtend was het weer de standaard routine van wakker worden, opstaan, opmaken/aankleden, naar beneden sjokken en ontbijten.
Vandaag hebben de meiden het ontbijt verzorgd, er waren warme chocobroodjes en echte Goude kaas.
Ook begonnen we weer met een Keltisch zegengebed;
Dat je
de kleine wegwijzers
van deze dag
niet over het hoofd
mag zien:
de morgendauw in het gras
,
de zonneschijn op je deur,
de regendruppels in het bloembed,
het behaaglijk spinnen van een kat,
het herkauwen van de koeien,
de hand van je buurman
die je over het tuinhek groet.
Mag deze dag
door veel kleine dingen
groot worden.

Om half 10 zijn we vertrokken naar Belfast.Onderweg hebben we wat regen gehad, maar in Belfast was het erg zonnig, de wind waaide hard dus het was wel erg fris. Onderweg zijn we in de ghetto wijken van Belfast gestopt om naar de Murals te kijken. Deze muurtekeningen zijn wereld beroemd. Daarna zijn we gestopt bij een herdenkingsplaats, Bobby Sands, voor mensen die zich hebben uitgehongerd voor de oorlog tussen de Britte en de Ieren. Dit is geen geloofsoorlog geweest maar een burger oorlog die begonnen is om stemrecht.
Met de lunch hebben de jongeren plaatsgenomen in het pittoreske MacDonalds. Iedereen is hierna in groepjes door Belfast gaan "shoppen". Bij velen viel de Disney winkel erg in de smaak. Hierna ging ieder zijn eigen weg. Een aantal jongeren zijn naar Victoria Square gegaan en hebben uitzicht gehad over heel Belfast.
Om 15.00 vertrokken we weer richting huis en hebben we even een uurtje voor ons zelf gehad. Hierna stapten we snel de auto en richting het restaurant Cuan, Strangford Bay. Onderweg zijn we nog gestopt bij Castle Ward. Dit is een locatie waar de serie Game of Thrones opgenomen is. Eenmaal aangekomen bij Cuan hebben wij een typisch Iers gerecht gehad, vlees in Guinnes gestoofd, aardappel puree en kool. Als dessert kregen we wat fruit, een taartje van merengue en een soort vla met siroop dit heet officieel, Pavlova. De meningen waren verschillend maar de meesten vonden het erg lekker. Ook hebben wij allemaal iets geschreven in het gastenboek. Peter en zijn personeel hebben ons erg warm ontvangen en ons zo lief behandeld. Hij vertelde verhalen, sprak ons leuk aan en verkondigde dat we allemaal stuk voor stuk mooie mensen waren. Ook hebben we een Iers afscheidswoord geleerd Slane.

Na een gezellig diner weer in de auto richting het huis. Even uitbuiken en thuis even stoom afblazen door even te stampen op keiharde muziek van "onze" jeugd.
Hierna zijn we met de 12 jongeren bij elkaar gaan zitten en hebben we het gehad over het gebed wat op de eerste dag werd voor gelezen. Hier hebben wij 5 spreken over verzonnen die te maken hebben met God en liefde en hoe deze met elkaar in verbinding staan. De spreuken zullen morgen tijdens de mis in de kerk behandeld worden en deze zullen dan gaan fungeren als tegelspreuken.

Fijne avond en tot de volgende blog,
Groetjes,

Daniël Schemkes,
Julia van Berkel,
Maasje van Schaik